specijalistički diplomski stručni
Specifičnost poslovanja i poslovnih knjiga obrta za ugostiteljstvo
završni rad

Antea Kaleb (2016)
Sveučilište u Splitu
Ekonomski fakultet
Podaci o radu
NaslovSpecifičnost poslovanja i poslovnih knjiga obrta za ugostiteljstvo : završni rad
AutorAntea Kaleb
Voditelj/MentorŽeljana Aljinović Barač (mentor)
Sažetak rada
Cilj ovog rada je definirati i objasniti specifičnosti poslovanja i način evidentiranja poslovnih promjena u propisanim poslovnim knjigama i evidencijama, te prikazati način utvrđivanja i oporezivanja dohotka od obavljanja djelatnosti ugostiteljstva. U svrhu boljeg razumijevanja problematike provodi se detaljna analiza poslovanja na primjeru obrta za ugostiteljstvo NE-TO iz Metkovića, te usporedba poslovanja s konkurencijom. Rad je sastavljen od pet cjelina koje obuhvaćaju teoretski i empirijski dio. U uvodu je definirana problematika istraživanja koja se prvenstveno odnosi na složenost poslovanja i praćenja poslovnih promjena u obrtu za ugostiteljstvo, a na koju značajno utječu česte promjene propisa i specifičnosti osobitih propisa struke. Potom slijedi cjelina koja objašnjava normativno uređenje obavljanja ugostiteljske djelatnosti u obrtu za ugostiteljstvo. Treći dio se odnosi na specifičnosti poslovanja i poslovnih knjiga obrtnika u ugostiteljskoj djelatnosti. Empirijski dio obuhvaća prikaz poslovanja i vođenja poslovnih knjiga na praktičnom primjeru obrta za ugostiteljstvo NE-TO, te komparativnu analizu poslovanja skupine obrtnika ugostitelja sa područja grada Metkovića. U zaključku su navedeni glavni rezultati i spoznaje do kojih se došlo na temelju izvedenih nalaza, te su navedeni prijedlozi za moguća unaprijeđena ugostiteljske djelatnosti.
Ključne riječiračunovodstvo ugostiteljska djelatnost obrt
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište u Splitu
Ekonomski fakultet
MjestoSplit
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaDRUŠTVENE ZNANOSTI
Ekonomija
Računovodstvo
Vrsta studijastručni
Stupanjspecijalistički diplomski
Naziv studijskog programaMenadžment; smjerovi: Upravljanje projektima, Upravljanje financijama i porezima, Računovodstvo i revizija
SmjerRačunovodstvo i revizija
Akademski / stručni nazivstručni/a specijalist/ specijalistica ekonomije
Kratica akademskog / stručnog nazivastruč. spec. oec.
Vrsta radaspecijalistički diplomski stručni
Jezik hrvatski
Datum obrane2016
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The aim of this paper is to define and explain the specifics running business as a craftsman and the way of business changes, in prescribed accounting books and records, and to demonstrate the method of determining the taxation of income of business activities in hospitality. In order to understand the problem, a detailed analysis of the business will be carried out through example of craftsman Tomislav Miletić who runs a coffee shop in Metkovic. Comparison of business competition will be completed also. The work is composed of five sections and includes theoretical and the empirical part. In the introduction part the issues of research are defined, and are primary related to the complexity of operations and the monitoring of business changes in Hospitality Company, which is significantly affected by the frequent changes of legislation and the specifics of the particular regulation of the profession. In the next chapter the normative regulation of preforming in hospitality industry through Hospitality Company will be explained. The third part refers to the specifics of the business and the business books of companies in the Hospitality and Catering Industry. The empirical part gives an overview of the business and the bookkeeping at a practical example of company for hospitality NE-TO, and comparative analysis of the business group of hospitality companies from the area of Metkovic. In the conclusion part the main results and cognitions, carried out through research are explained and the specified possibilities of improving hospitality industry are proposed.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)accounting the hospitality industry craftsmen
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:124:069038
PohranioIvana Gizdić